Şeful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat la începutul anului că acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va expira şi nu va exista o altă înţelegere, dacă autorităţile române nu îndeplinesc precondiţiile asumate până în luna iunie, care se referă la reducerea arieratelor, management privat la companiile de stat, privatizarea CFR Marfă, listarea secundară a unui pachet de acţiuni Transgaz, începerea listării companiei energetice Oltenia.

La începutul lunii iunie, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, declara că a fost prevăzut un plafon de 800 milioane lei de împrumuturi pentru autorităţile locale, pentru achitarea arieratelor. În prima fază au fost alocaţi 500 milioane lei, suma a fost suplimentată, ulterior, până la 680 milioane lei, după care plafonul a fost ridicat la 800 milioane lei. De asemenea, Chiţoiu a precizat că, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia premierului, au fost alocate 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor în domeniul sănătăţii, altele decât cele pe care le avea Casa de Sănătate.Ministrul a spus că, până la mijlocul lunii iunie, arieratele se vor apropia de ţinta asumată cu FMI.

De asemenea, condiţionalitatea privind privatizarea CFR Marfă a fost îndeplinită, prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni către compania GFR în data de 20 iunie 2013.

"Listarea Transgaz, arierate - le avem îndeplinite, reformele structurale, procedurile de listare la Romgaz, Nuclearelectrica, de vânzare a pachetului majoritar de 51% la Electrica, de listare a 15% prin majorare de capital la Oltenia. Suntem în calendarul asumat cu organismele financiare internaţionale - au fost selectaţi consultanţii de privatizare, consultanţii juridici şi procesele sunt în derulare astfel încât să le îndeplinim în a doua parte a anului. Menţionez şi introducerea managementului profesionist la companii, există o efervescenţă în ultimul timp, au fost selectate firmele de recrutare profesională pentru selecţia boardului companiilor cu capital majoritar de stat, reducerea arieratelor companiilor de stat, tăierea contractelor oneroase cu clientela politică, alocarea sumelor pentru a acorda subvenţii consumatorilor vulnerabili, pentru creşterea preţului la gaze", a subliniat ministrul.

De asemenea, în data de 13 iunie, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat că România nu a ratat nicio ţintă în ceea ce priveşte acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Premierul Victor Ponta a subliniat în data de 19 iunie că toate acţiunile prioritare asumate în raport cu Fondul Monetar Internaţional au fost îndeplinite sau sunt în grafic. Boardul Fondului Monetar Internaţional /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie 2013. Acordul stand-by în valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond) a fost aprobat iniţial pe 25 martie 2011 şi este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai în caz de necesitate.