Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă că premierul Victor Ponta răspunde altceva când este întrebat despre ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, "într-o manieră pur diversionistă", dar acesta "a fost prins cu mâţa în sac" întrucât "a vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor", relateaza Mediafax.

Emil Boc a declarat că "Victor Ponta dezinformează şi, într-o manieră pur diversionistă, încearcă să arunce vina în altă parte, încercând să îşi ascundă incompetenţa".

"Victor Ponta a fost prins cu mâţa în sac şi acum hoţul strigă hoţul. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor. Eu îl întreb pe Ponta unde e OUG de modificare a Codului Fiscal şi el îmi răspunde de ce nu a adoptat o ordonanţă simplă, îl întreb un lucru, şi el răspunde altceva. În asta constă diversiunea. Îi cer imperativ ca în această săptămână să adopte ordonanţă de urgenţă sau simplă de modificare a Codului Fiscal şi să scoată administraţiile locale din incertitudine", a spus Boc.

El a afirmat că şeful Guvernului ştie foarte bine care este diferenţa între o ordonanţă de urgenţă şi una simplă, pentru prima nefiind nevoie de o lege de abilitare, "ci doar de decizia primului ministru şi de actul pregătit de Ministerul Finanţelor".

"Dovada supremă este proiectul de OUG de modificare a Codului Fiscal aflat pe site-ul Ministerului Finanţelor din 21 decembrie 2012 şi care nu mai instituia obligativitatea pentru autorităţile locale să indexeze taxele şi impozitele locale cu 16 la sută. Putea da OUG în 21 decembrie, în 27 decembrie, în 4 ianuarie şi lăsa administraţiile locale să decidă asupra taxelor, nu să lase pe toată lumea în ceaţă. Minciuna are picioare scurte. Consider că este vorba de diversiune, ipocrizie şi incompetenţă, pentru că altfel nu pot interpreta ce a spus până acum Ponta, care se face că nu cunoaşte prevederile Constituţiei", a menţionat primarul Clujului.

El şi-a manifestat regretul că Victor Ponta, în loc să recunoască faptul că a greşit, "încearcă diversiuni de genul «Administraţia Prezidenţială nu a semnat decretul de promulgare a legii de abilitare», «fostul premier Emil Boc, profesor de drept constituţional, nu cunoaşte legea»".

"Dacă Victor Ponta dorea să respecte promisiunea făcută în 12 decembrie 2012, să lase primarii să decidă dacă indexează sau nu taxele locale, putea adopta o OUG. Dacă o adopta înainte de 31 decembrie, nu mai trebuia să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul se consideră în sesiune până la sfârşitul lunii decembrie. Dacă adopta după 1 ianuarie, convoca Parlamentul în sesiune extraordinară şi oricum am înţeles că se va convoca Parlamentul pentru buget în 20 ianuarie. E vorba de nepăsare, neştiinţă sau de voinţa de a majora taxele şi impozitele locale prin indexare cu mâna primarilor. Guvernul spunea că le-au mărit primarii, primarii spuneau că Ponta şi nimeni nu mai ştia nimic", a subliniat Emil Boc.

El l-a acuzat pe Ponta că, pentru a-şi masca incompetenţa în ceea ce priveşte gestionarea problemei taxelor şi impozitelor locale, "a dat vina pe preşedintele României, care nu are nicio legăură cu subiectul".

"Subiectul este la Guvern", a conchis Boc.