Presedintele bolivian, Evo Morales, a anuntat nationalizarea companiilor de electricitate detinute de grupul energeti Iberdrola. Decizie care survine la cateva luni dupa ce a facut acelasi lucru cu societatea de distributie a electricitatii (TDE), gestionata de Reteaua internationala de electricitate.


Se pare a intreprinderile spaniole nu reusesc sa castige simpatia bolivienilor. Presedintele tarii, Evo Morales a anuntat nationalizarea ompaniilor de electricitate detinute de grupul energetic spaniol Iberdrola. Aceste nationalizari, anuntate prin decret semnat de seful statului, vizeaza companiile de electricitate Electropaz, cu sediul la La Paz, si Elfeo, situata la Oruro.

Nu este pentru prima data cand Evo Morales actioneaza astfel. In primavara anului treut, el a nationalizat intreprinderea de distributie a electricitatii (TDE). La acea data, el a declarat ca totul se face in favoarea Intreprinderii nationale de electriitate si „in numele statului”. Cu 15 zile inainte de acest eveniment, Argentina anuntase exproprierea partiala a companiei YPF, controlata in proportie de 57,4% de Repsol, grupul petrolier spaniol.