Primul incident s-a produs, potrivit canalului de televiziune citat, în largul coastei Alaskăi la ora locală 10:30. Două avioane F-22 au fost ridicate de la sol pentru interceptarea celor două bombardiere strategice Tupolev Tu-95, cu rază lungă de acţiune, capabile să transporte arme nucleare.

Al doilea incident a avut loc la ora locală 11:00, în aceeaşi zi, în largul coastei Californiei. Două aparate F-15, care au decolat de la o bază secretă, au primit misiunea de a intercepta alte două bombardiere strategice Tu-95 (Bear, în clasificarea NATO). Un purtător de cuvânt al NORAD (agenţia americană care se ocupă cu supravegherea spaţiului aerian şi spaţial al SUA) a refuzat să confirme dacă bombardierele ruse aveau şi arme la bord, indică Fox News, citat de agerpres.

În niciun moment, niciunul din avioanele militare ruse nu a intrat în spaţiul aerian american, zburând la aproximativ 12 mile marine distanţă de coasta SUA, potrivit unui responsabil din domeniul apărării, dar niciun oficial contactat de postul de televiziune menţionat nu a putut să indice exact cât de aproape au venit bombardierele ruse de ţărmul SUA.

În timp ce bombardierele ruse survolau largul coastei de vest a SUA, preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat omologul său american Barack Obama să-l felicite de Ziua Independenţei SUA.

'Astfel de zboruri au avut loc şi în trecut, dar suntem pregătiţi să răspundem, fie că este vorba de Alaska, fie de California', a spus purtătorul de cuvânt al NORAD, Michael Kucharek. 'În niciun moment, bombardierele (ruse) nu au intrat în spaţiul aerian suveran al Statelor Unite', a subliniat el.

Un incident similar s-a petrecut la 4 iulie 2013, aminteşte postul de televiziune menţionat. De asemenea, în mai 2015, două bombardiere Tu-95 au apărut în largul coastei Alaskăi. Ministerul Apărării Rusiei nu a comentat pentru moment, conform mass-media ruse.