Aparitia bombardierelor ruseşti Tu-95 si Tu-142 a determinat ridicarea de la sol, in mai multe randuri, a unor avioane militare americane. In plus, in timpul unei incursiuni în apropiere de Alaska, a fost detectat inclusiv un avion rusesc spion, Il-20,  care insotea avioanele de lupta.

"În ultima săptămână, NORAD a identificat vizual avioane ruseşti care operau în şi în jurul zonelor de identificare şi apărare americane", a precizat maiorul Beth Smith, purtătoare de cuvânt pentru Comandamentul Nordic American şi Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

Zborurile au fost efectuate în principal de-a lungul zonei de identificare şi apărare aeriană a Alaskăi, ce acoperă Insulelel Aleutine şi partea continentală a statului, iar o incursiune a implicat intrarea în zona de apărare aeriană a Canadei, a detaliat Smith.

In opinia unui oficial in cadrul apararii, se pare ca forţele strategice nucleare ruseşti "vor sa testeze reacţiile noastre de apărare aeriană sau sistemele noastre de comandă şi control". Oricum, a adaugat el, "nu este vorba de simple misiuni de antrenament".