Potrivit unuia dintre expertii militari citati, sub acoperirea anonimatului, de ziarul german, faptul ca avionul rus a fost doborat de o racheta "aer-aer" se poate observa chiar din inregistrarea video publicata. In opinia specialistului, in timpul atacului a fost folosita, dupa toate proabilitatile, o racheta AIM-9 Siderwinder.

Aceasta racheta, precizeaza alt expert, utilizata in mod frecvent de avioanele de atac ale Turciei, F-16: racheta de trei metri se indreapta spre tinta ei cu o viteza care o depaseste de trei ori pe cea a sunetului si, gratie senzorilor in infrarosu, loveste motoarele.

"Este mai mult ca sigur ca pilotii rusi nu erau pregatiti sa fie atacati din aer. Practic, au fost luati prin surprindere", spune respectivul expert. In plus, a adaugat el, echipajul nu era preagatit pentru o batalie aeriana.

Un punct de parere impartasit si de un fost pilot militar: "Pilotii turci de pe F-16 s-au apropiat de bombardierul rus fara sa fie observati. Acest lucru este posibil in conditiile in care aparatul nu are radarul pornit, fiind ghidat pe la sol. In plus, avionul rusilor are un singur neajuns: pilotii sau unul langa altul, ceea ce le reduce orizontul vizual. In principiu, este posibil ca, descoperind ca sunt atacati, pilotii rusi sa fie incercat sa fuga, lansand tinte false si efectuand manevre de evitare".