'Pe 20 iunie 2012, imediat după pronunţarea sentinţei de deschidere a procedurii insolvenţei, spuneam că Hidroelectrica va face istorie. A făcut şi continuă să facă. Salut în primul rând asumarea politică a unei astfel de decizii de către premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei de atunci, Daniel Chiţoiu, într-un an dificil din punct de vedere politic, economic şi social. Evoluţia societăţii în ultimele 12 luni confirmă ca s-a luat o decizie înţeleaptă. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013. Profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni ale anului 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decât profitul înregistrat de societate pe întreg anul 2010, când societatea a înregistrat un maxim al producţiei de 19,8 TW. Insolvenţa Hidroelectrica a arătat o cale, a deschis un drum şi altor societăţi care vor să se restructureze şi să se eficientizeze din punct de vedere economic. Insolvenţa Hidroelectrica a răsturnat eterna paradigma că statul este un prost administrator', se menţionează în comunicatul citat de Agerpres in pagina electronica.

Potrivit acestuia, după exemplul Hidroelectrica, şi ceilalţi producători de energie trebuie să se restructureze, să-şi reducă costurile de exploatare în paralel cu creşterea gradului de retehnologizare. 'Toate intervenţiile statului nu-i vor putea salva dacă nu vor înţelege că într-o economie de piaţă prevalează competitivitatea şi nu ajutorul de stat', se mai arată în document.

România, pentru prima dată după 23 de ani, înregistrează un excedent al producţiei de energie electrică datorat racordării în sistem a noilor capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile, însă, în acelaşi timp, ţara se confruntă cu o scădere dramatică a consumului casnic şi mai ales industrial. 'În ultimii 2 ani, consumul a scăzut cu 6 Twh. Consecinţa, scăderea preţului Megawatt-ului. Benefică pentru industrie dar fatală pentru producătorii tradiţionali de energie.

Salvarea acestor producători, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic naţional, având în vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezintă reorganizarea care să le asigure o marjă comercială rezonabilă la intern şi acces şi competitivitate la export', se menţionează în comunicatul Hidroelectrica.