"Soldul creditelor a scăzut cu 1% - 2% dar în interiorul acestor solduri sunt mişcări, ieşiri de credite care ajung la scadenţă, este normal să se diminueze soldul, alte credite ies "pe uşa din dos", în sensul că devin neperformante şi ies şi ele din sold. În locul lor, ca să menţii soldul, sunt credite noi. Aceste credite noi sunt accesate de companiile care au rezistat crizei, marile companii au ieşit bine din criză şi îşi reînnoiesc liniile de finanţare. Cea mai mare parte din creditele acordate în trecut IMM-urilor au devenit neperformante", a spus Bunescu.

Potrivit acestuia, modelul de bancă universală rămâne în continuare un model puternic, extrem de necesar, şi pentru economia românească şi pentru alte ţări."Într-o asemenea structură, cu model de bancă universală, aria de atragere a resurselor şi a efectuării creditelor este mai largă şi în perioade de criză o bancă universală are mai multe şanse să reziste crizei şi să poată valorifica mai bine segmentele economice care merg în criză. La indicatorii macroeconomici ai sistemului bancar România stă bine şi spun lucrul acesta ca o realizare deoarece el se reflectă în scăderea nivelului CDS, un indicator care măsoară foarte senzitiv o parte din credibilitatea ţării şi o parte din costul resurselor", a explicat oficialul BRD, citat de Agerpres in pagina electronica.

Acesta a precizat că s-a remarcat că în ultimii ani băncile străine au redus expunerea finanţărilor pe România. "Era firesc, din moment ce creditele în sine au suferit o contracţie, s-au redus afacerile, că orice investitor de afară retrage surplusul de lichidităţi. Oricum, expunerea băncilor străine pe România şi a liniilor de finanţare rămâne una importantă. Economisirea în România oglindită în depozite este, de regulă, pe termen scurt, o lună, trei luni, şase luni. Sunt în piaţă, şi vor fi în continuare, produse bancare ce vor stimula economisirea pe termen mai lung. Vor fi asemenea produse care vor fi mai preţuite, iar pe de altă parte, în general băncile faţă de aceste produse de economisire pe termen mediu sau lung vor asocia servicii bancare necesare clientului în aşa fel încât pachetul în sine să poată fi un pachet atractiv. Dobânzile ce se oferă la depozite sunt în corelaţie cu posibilitatea de plasament", a mai spus Bunescu.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în luna aprilie 2013 cu 1,8% (-1,9% în termeni reali) faţă de luna martie 2013, până la nivelul de 219,993 miliarde de lei.