Luni, Fitch a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la "AA plus" la "AA", cu perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că ar putea fi din nou redus calificativul. De asemenea, Fitch a înrăutăţit perspectiva de creştere a economiei regatului Unit în 2017 şi 2018 la 0,9% pentru ambii ani, de la estimarea precedentă de 2%.

"Aceste incertitudini vor determina firmele să-şi amâne investiţiile şi deciziile de angajare, în timp ce volatilitatea de pe piaţa financiară va afecta şi mai ult încrederea oamenilor de afaceri", se arată în comunicatul Fitch.

Până în 2018 nivelul investiţiilor va fi cu 15% mai scăzut decât se estima înainte de referendum, avertizează agenţia, în timp ce creşterea economiei Regatului Unit în 2017 şi 2018 va fi cu un punct procentual mai scăzută decât prognoza anterioară.

Consumul va fi afectat de acest şoc şi cheltuielile rezidenţilor britanici vor scădea în 2017. Deprecierea semnificativă a lirei sterline va compensa uşor efectele şocului asupra cererii în timp ce exporturile ar putea beneficia pe termen scurt de aceste evoluţii, susţine Fitch, scrie agerpres.