"Pe scurt, nu a căzut cerul de nicio parte a Canalului Mânecii, contrar temerilor că Marea Britanie va intra rapid în recesiune, precipitând o încetinire accentuată în zona euro", a afirmat Jean-Michel Six, economist şef al S&P pentru Europa.

În 4 august, Banca Angliei (BoE) a adoptat o decizie istorică: reducerea dobânzii de referinţă, pentru prima dată din 2009, pentru a stimula creşterea economiei, afectată de incertitudinile privind ieşirea Marii Britanii din UE. De asemenea, Banca Angliei a reluat programul de achiziţii de active şi a anunţat că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale de 60 de miliarde de lire sterline pentru a atenua impactul votului din 23 iunie.

Pentru a stimula economia, Banca Angliei a lansat două noi scheme, una prin care va achiziţiona obligaţiuni ale companiilor, în valoare de 10 miliarde de lire sterline, şi o alta, de până la 100 de miliarde de lire sterline, pentru a se asigura că băncile menţin creditarea chiar dacă a fost redusă dobânda de referinţă.

Deciziile BoE au calmat pieţele financiare iar agenţia de evaluare financiară se aşteaptă ca piaţa imobiliară din Marea Britanie să nu înregistreze o "aterizare periculoasă" din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor.

S&P estimează că PIB-ul Marii Britanii va înregistra o creştere de 1,8% anul acesta, de 1% anul viitor şi de 1,1% în 2018. Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit ci şi restul economiei europene, prin câteva canale de transmisie, în special incertitudinile, investiţiile, comerţul şi migraţia, a avertizat recent Comisia Europeană, scrie agerpres.