Într-un comunicat de presă, Fed subliniază că "monitorizează cu atenţie evoluţiile de pe pieţele financiare globale, în cooperare cu alte bănci centrale". În plus, liniile swap vor rămâne deschise "atâta timp cât va fi nevoie pentru a răspunde presiunilor de pe pieţele de finanţare mondiale, care ar putea avea implicaţii negative pentru economia americană", precizează Fed.

Mecanismele de tip "swap" permit băncilor centrale străine să împrumute dolari de la Fed utilizând propriile lor monede drept garanţie pentru a putea oferi lichiditate instituţiilor financiare domestice. Astfel de mecanisme au fost utilizate frecvent în timpul crizei financiare, ajutând la transferul a sute de miliarde de dolari la nivel global. Cu toate acestea, în ultima perioadă băncile centrale nu au mai recurs la aceste instrumente. Doar şase milioane de dolari au fost transferate prin liniile swap în săptămâna care s-a încheiat la data de 15 iunie.

Anterior, şi alte mari băni centrale au încercat să risipească îngrijorările referitoare la lichiditate. Banca Centrală Europeană a anunţat că este gata să furnizeze lichiditate suplimentară, dacă va fi nevoie, în euro sau valută. La rândul său, Banca Japoniei a anunţat că este pregătită să-şi activeze propriile sale linii de swap, scrie agerpres.