Regatul Unit este al şaptelea partener comercial al Slovaciei. Exporturile vor accelera, dar vor fi afectate de consecinţele referendumului din Marea Britanie. Pe plan global vor spori incertitudinile în urma Brexitului, iar economiile principalilor noştri parteneri comerciali vor încetini, avertizează Ministerul de Finanţe.

Instituţia a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei slovace în 2016 la 3,6%, faţă de un avans de 3,2% previzionat anterior, pe fondul aşteptatei producţiei auto record în acest an şi a majorării consumului intern.

Industria auto este componenta principală a economiei slovace, în condiţiile în care mai mulţi producători auto (Volkswagen, PSA Peugeot-Citroen şi Kia) şi furnizori de componente (Continental AG şi Johnson Controls Inc) au unităţi de producţie în această ţară membră a zonei euro.

"Deprecierea lirei sterline faţă de euro va reduce atractivitatea şi accesibilitatea produselor noastre pentru consumatorii britanici. Chiar mai semnificativ va fi efectul încetinirii economiei asupra principalilor noştri parteneri comerciali - Germania, Polonia, Franţa şi Olanda", se arată într-un raport publicat recent de Institutul de Politici Financiare al Ministerului de Finanţe de la Bratislava, relateaza agerpres.