Mergand pe varianta unui Brexit "dur", care să includă ieşirea din piaţa unică, Theresa May a convocat aceste legislative anticipate pentru a dobandi mai multa libertate de miscare şi pentru a elimina eventualele reticenţe din cadrul propriului partid. Ce a primit insa? "O poziţia puternic subrezita si un credit politic foarte afectat în momentul începerii acestor negocieri", a comentat Keith Featherstone, expert în politica europeană la London School of Economics.

"Evident, rezultatul nu va fi trecut cu vederea nici de Angela Merkel, nici de Emmanuel Macron, de nimeni. De fapt, verdictul urnelor schimbă dinamica", a adaugat, la randul sau, analistul Paul Kelly, referindu-se la cancelarul german şi preşedintele francez. Theresa May se confrunta, acum, cu o dubla problema. Pe plan internaţional, reputaţia sa a primit o lovitură."De acum înainte, când va prezenta cererile" partenerilor europeni, "ei ar putea spune: foarte bine, dar vom vedea", spune Kelly.

Premierului îi va fi greu să-şi impună autoritatea în propriul partid şi riscă să devina datoare euroscepticilor din tabăra sa. "Dacă ar fi avut un mandat puternic, ar fi avut mai multă greutate pentru a rezolva probleme precum cea a facturii pe care Bruxellesul o cere Londrei, dar acum ea va trebui mai întâi să-şi rezolve problemele în propriul partid, unde unii vor spune că nu trebuie dat niciun bănuţ Bruxellesului", adaugă Kelly.

Militanţii anti-Brexit au căutat imediat să profite de ocazie pentru a cere o cotitură în modul de a aborda ieşirea din UE. "Termenii Brexitului trebuie negociaţi total diferit", a lansat Gina Miller, o eurofilă care a făcut campanie pentru mişcarea "Best for Britain". "Britanicii nu au votat pentru acest Brexit dur, ei nu au votat pentru a părăsi piaţa unică", a subliniat ea.

"Principiul Brexitului nu este repus în discuţie. Dar propunerile guvernului da, fără a mai vorbi de calendar. Menţinerea în piaţa unică ar putea reveni la masa negocierilor", a estimat, pe de alta parte, fostul deputat tory şi director al site-ului "ConservativeHome", Paul Goodman. Fără o majoritatea absolută, Theresa May va încerca să formeze un guvern, ceea ce ar putea dura mult timp şi va fi complicat. "Este haosul cel mai complet şi cel mai total", a concluzionat profesorul Tim Bale de la Queen Mary University din Londra.