Brokerii de pe piaţa de capital vor putea cumpăra certificate de emisii de gaze cu efect de seră direct de la instituţiile statelor în cadrul licitaţiilor organizate pe bursa unică europeană pentru vânzarea acestor certificate, potrivit unui proiect de regulament redactat de CNVM.


Din 2013, la nivel european, majoritatea ţărilor vor putea vinde certificatele de emisii de gaze doar prin licitaţii organizate pe bursa European Energy Exchange din Germania, iar brokerii din România care vor să participe la licitaţii trebuie să primească o autorizare specială de la CNVM. Pentru obţinerea autorizaţiei respective, firmele de brokeraj trebuie să respecte o serie de cerinţe şi, totodată, să plătească la CNVM un tarif de 10.000 de lei. Brokerii vor participa direct în nume propriu, urmând să cumpere certificatele şi apoi să le revândă pe o piaţă secundară, şi, totodată, vor avea dreptul să liciteze pentru clienţii lor.

Băncile autorizate de Banca Naţională a României (BNR) au, deasemenea, dreptul să solicite admiterea la licitații pentru a licita în nume propriu sau în numele clienților lor numai după înscrierea acestora în registrul CNVM în calitate de intermediari şi în baza unui atestat eliberat de Comisie. Şi în acest caz trebuie întocmite o serie de reguli similare celor aplicabile pentru brokeri şi achitat tariful de 10.000 de lei. Legislaţia pieţei de capital a fost deja modificată în acest an astfel încât brokerii să poată tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră, însă până acum nu aveau posibilitatea să cumpere direct de la instituţiile care le vând, ci doar pe o piaţă secundară.

Ieri, CNVM a publicat un proiect de regulament prin care stabileşte condiţiile pe care firmele de brokeraj locale şi băncile trebuie să le îndeplinească pentru a participa la licitaţiile care vor fi organizate pe bursa European Energy Exchange. Astfel, firmele de brokeraj care vor să cumpere în nume propriu certificate de emisii de gaze trebuie să aibă un capital iniţial de minim echivalentul în lei al sumei de 730.000 euro.
Pe de altă parte, casele de brokeraj care vor să cumpere certificatele pentru clienţii lor au nevoie de un capital de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 125.000 de euro.

Totodată, firmele de brokeraj trebuie să întocmească un set de proceduri interne pentru prevenirea și evitarea conflictelor de interese, precum şi pentru asigurarea confidenţialităţii şi păstrării în siguranţă a informaţiilor despre activităţile desfășurate în legătură cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.