In opinia UE, noua legislaţie introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbaţii şi femeile cu funcţii de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare. Timmermans a spus că CE va trimite Poloniei o scrisoare de notificare oficială de îndată ce legea în cauză va fi publicată. Din momentul primirii scrisorii, autorităţile de la Varşovia vor avea la dispoziţie o lună pentru a soluţiona problemele semnalate.

De asemenea, Comisia Europeană a trimis Varşoviei un set de recomandări în care evidenţiază pericolul pe care propunerile de reformă îl pot reprezenta pentru statul de drept în Polonia. Dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curţii Supreme vor putea fi destituiţi de parlament, atunci UE va acţiona în conformitate cu articolul 7 al tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.

Legea privind reforma tribunalelor de drept comun îi va permite ministrului justiţiei să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără a se consulta cu adunările generale ale judecătorilor şi nici cu Consiliul Naţional al Magistraturii şi fără a da explicaţii, ceea ce, potrivit opoziţiei poloneze, va duce la subordonarea justiţiei faţă de executiv.

Luni dimineaţa, preşedintele Duda anunţase că îşi va folosi dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curţii Supreme şi a celei privind Consiliul Naţional al Magistraturii. El a explicat că refuză să-i atribuie un rol prea important procurorului general care, în Polonia, cumulează această funcţie cu cea de ministru al justiţiei. Andrzej Duda a menţionat că va prezenta personal, peste circa două luni, o nouă versiune a celor două legi, aminteste agerpres.