"Niciun stat membru UE nu poate încălca in mod unilateral angajamentele asumate prin legislaţia UE, iar comisarul Andor a subliniat acest lucru în repetate rânduri", a explicat Jonathan Todd, citat de site-ul Novinite.com. Declaratia survine in contextul in care comisarului european a fost rugat să comenteze apelurile lansate de o serie de politicieni britanici şi de presă, care au recomandat ca Londra să menţină închisă piaţa muncii pentru români şi bulgari şi după 1 ianuarie 2014.

Este data la care expiră perioada de tranziţie de şapte ani de la aderarea celor două ţări la UE, în care statele membre au putut limita accesul românilor şi bulgarilor la piaţa muncii. Intrebat ce sancţiuni ar putea impune Comisia Europeană la adresa Marii Britanii daca Executivul de la Londra ar recurge la măsuri de restricţionare de drepturilor la muncă pentru cetăţenii din cele două ţări după această dată, Todd a precizat că, în acest caz, CE ar iniţia o procedură de infringement.

"În orice caz, trebuie să aşteptăm să vedem cum va evolua situaţia. Nu putem spune încă dacă aceşti paşi sunt posibili. Dar niciun alt stat membru nu are dreptul să restricţioneze accesul la piaţa muncii pentru români şi bulgari după 1 ianuarie 2014", a repetat purtătorul de cuvânt.

Printre altele, el a amintit ca, potrivit unui raport aprobat de CE, forţa de muncă imigrantă din statele est-europene care au intrat in marea familie comunitara dupa 2004 a contribuit cu 1,2 la sută la PIB-ul Marii Britanii între 2004 şi 2009. "Comisarul Andor crede cu fermitate că mobilitatea forţei de muncă este benefică atât pentru ţara gazdă, cât şi pentru ţara emigranţilor", a declarat el, relateaza Mediafax in editia on-line.