'În raportul oral pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare nu avem intenţia de a ne referi la cazuri specifice, ci va fi o prezentare generală', a adăugat Mark Gray. CE va prezenta la 18 iulie, în cadrul grupului de lucru pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) de pe lângă Consiliul UE, un raport oral privind evoluţiile din ultimele şase luni din România şi Bulgaria.

Întrebat dacă guvernul României ar fi trebuit să ia decizia de a renunţa mai devreme la Relu Fenechiu, în condiţiile în care ultimul raport MCV din ianuarie atrage atenţia asupra faptului că doi miniştri din guvern sunt investigaţi pentru fapte de corupţie, Mark Gray a răspuns: 'Cred că ne-am prezentat poziţia foarte clar la acel moment, dar în cele din urmă numirile în guvern sunt făcute de premier. Dar asta este istorie şi nu are rost să comentăm acum acest lucru'.

În ultimul raport MCV prezentat de CE la 30 ianuarie se menţionează că 'deşi noul guvern şi-a reiterat scopul de a combate corupţia, printre noii miniştri se află două cazuri confirmate de miniştri investigaţi pentru fapte de corupţie'. Deşi niciodată CE nu a făcut publice numele acestor miniştri, surse comunitare au declarat încă de atunci că ar fi vorba de ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, şi de ministrul administraţiei publice şi dezvoltării regionale, Liviu Dragnea.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ''Transformatorul'' la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Este pentru prima dată când un ministru în funcţie este condamnat la închisoare.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că Relu Fenechiu l-a informat că renunţă la postul din guvern după verdictul ÎCCJ şi a precizat că va asigura interimatul la Ministerul Transporturilor până când PNL va face o nouă nominalizare.