Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker vrea sa fie discutat un posibil raspuns al UE la noile sanctiuni americane impotriva Rusiei. Dezbaterile vor avea loc, probabil, miercuri. Potrivit Financiar Times, o eventuala reactie a Bruxelles ar urma sa vina in "urmatoarele zile".

De ce s-au suparat europenii? In primul rand, pentru ca nu au fost intrebati. In aceste conditii, nu este exclus ca noile sanctiuni ale SUA sa fie declarate ca lipsite de valabilitate pe tetoriul Uniunii, pentru ca incalca interesele comunitare. Este, de asemenea posibil, ca UE sa solicite Washingtonului sa asigure "in scris" ca demersul american nu reprezinta un atac la adresa intereselor UE. Ar putea fi ridicata si problema unor eventuale contramasuri.

Printre altele, sanctiunile SUA ar putea viza trazactiile si proiectele energetice ale Rusiei, inclusiv gazoductul Nord-Stream 2, care ar urma sa suplimenteze livrarile de gaze naturale rusesti destinate in primul rand Germaniei, cea mai mare economie a UE. Asta ar fi un aspect al problemei.

Potrivit unui recent studiu elaborat de Idris Jazairi, coraportor al ONU pe chestiuni vizand impactul negativ al masurilor punitive unilaterale asupra drepturilor omului, pierderile tarilor care au aderat la sanctiunile impuse Moscovei depasesc 100 miliarde de dolari, pierderile Rusiei fiind estimate la 52-55 de miliarde.

In plus, conform calculelor Comisiei de est pentru economia germana (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), "reducerea exporturilor in Rusia de catre statele UE a fost cauzata de sanctiuni in proportile de 43% si numai 20% putand fi puse pe seama crizei economice din 2013 din acest stat".

In opinia analistului german Aleksander Rarh, "Congresul SUA incearca sa prinda mai multi iepuri deodata. Vor sa subrezeasca pozitia si asa deloc de invidiat a propriului presedinte, sa afecteze economia Germaniei si sa distruga politica energetica promovata de Moscova in UE", a explicat politologul.