Interzicerea exportului de gaze nu mai este valabila, sustine Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, la cateva zile dupa ce Comisia Europeana a declansat procedura de infrigement in cazul Romaniei din cauza blocarii vanzarii de gaze peste granita. 


Oficialul roman a spus ca autoritatile de la Bucuresti vor transmite Bruxelles-ului un plan privind securtatea alimentarii in domeniul gazelor precum si raspunsul vizavi de interdictiile exportului pana vineri. 

"Planul privind securtatea in domeniul gazelor este finalizat si va fi transmis Comisiei Europene pana la finalul acestei saptamani. De asemenea, vom transmite un raspuns CE in urma scrisorii de pre-infrigement primite de Romania privind interdictia existenta vizavi de exporturile de gaze naturale. Este vorba, de fapt, de un ordin comun al autoritatilor emis in 2007 si amendat in 2009 si 2011, care interzicea exporturile. Actuala Lege a energiei permite acest lucru, deci ordinul este caduc", sustine Traicu.

In acest moment Romania nu poate efectua exporturi din cauza ca nu are pe unde. In 2013, conducta Arad-Szeged si cea de la Giurgiu-Ruse vor fi gata astfel incat sa permita scoaterea gazului din tara.