Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a subliniat săptămâna trecută că excedentul comercial al Germaniei frânează redresarea economică din Europa.  Rehn a scris miercuri pe blogul său că CE va analiza miercuri dacă să lanseze o investigaţie aprofundată a dezechilibrelor germane, aşa cum a procedat în cazul a 12 alte ţări, între care şi Franţa.

Această procedură, care să poate solda cu impunerea de sancţiuni se justifică prin faptul că Germania, cea mai mare economie europeană, înregistrează excedent excesiv al contului curent de peste 6% din PIB din 2007.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei, Germania va continua să înregistreze astfel de excedente până în 2015.Executivul UE nu va face însă miercuri o examinare mecanică a indicatorilor ci îi va folosi ca punct de plecare pentru o analiză economică a situaţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului, Simon O'Connor.

Săptămâna trecută, săptămânarul Die Zeit a relatat că CE se pregăteşte să includă Germania între ţările membre aflate sub supraveghere macro-economică. Comisia aşteaptă ca Germania să deblocheze cerererea internă, astfel încât să aibă de câştigat atât ea cât şi zona euro, a insistat Rehn.

Statele Unite s-au alăturat recent criticilor europene şi ale FMI la adresa rigorii germane şi a dependenţei ţării de exporturi. Comisarul a arătat că Germania trebuie să creeze condiţiile, în special bugetare, pentru o creştere salarială durabilă, să stimuleze concurenţa în domeniul serviciilor şi să facă investiţii în infrastructură.

"Astfel va fi îmbunătăţită performanţa economcă şi prosperitatea în Germania, cu impact pozitiv semnificativ asupra economiei zonei euro", consideră Rehn. Germania nu este singura ţară care influenţează zona euro. Comisarul a explicat că Franţa, presată de Bruxelles să devină mai competitivă, deţine împreună cu Germania cheia revenirii la creştere şi locuri de muncă.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat săptămâna trecută că zona euro trebuie să îşi corijeze dezechilibrele fără ca statele cele mai puternice să fie slăbite.