''Apărarea şi securitate reprezintă unul dintre domeniile prin care noi putem relansa Uniunea Europeană. Avansăm rapid în privinţa chestiunilor de securitate în Uniunea Europeană, Comisia însoţind şi susţinând statele membre în hotărârea lor. Documentul publicat astăzi este contribuţia Comisiei la reflecţiile privind viitorul Uniunii noastre în acest domeniu, motivate de nevoia unei apărări mai eficace şi mai integrate exprimată de cetăţenii noştri'', a declarat Mogherini, într-o conferinţă de presă.

Ea a ţinut să accentueze că UE nu încearcă să concureze cu NATO în domeniul apărării. La rândul său, vicepreşedinte CE pentru ocuparea forţei de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen, a explicat că noul fond va acţiona ca un ''catalizator pentru o industrie europeană a apărării puternică, care dezvoltă tehnologii şi echipamente pe deplin interoperabile''.

Statele membre vor rămâne suverane în domeniul apărării, însă influenţa lor va spori, iar banii alocaţi în acest domeniu vor fi folosiţi mai eficient. Katainen a precizat că ''nu este vorba despre crearea unei armate a Uniunii Europene''. ''NATO nu are o armată a sa'', a spus el, subliniind că alianţele militare occidentale sunt formate de forţe naţionale care lucrează împreună.

Deşi Uniunea Europeană are mai multe misiuni militare în străinătate, blocul comunitar nu a putut niciodată să îşi calibreze performanţele economice cu o putere de apărare extinsă, preferând să se bazeze pe Alianţa Nord-Atlantică. Ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, a salutat planul prezentat miercuri de executivul UE. ''Este (un plan) ambiţios şi arată cât de departe am ajuns în ultimele 12 luni în crearea unei uniuni a apărării şi securităţii'', a menţionat Von der Leyen.

Cheltuielile alocate cercetării în domeniul apărării au scăzut cu o treime (peste 20 de miliarde de euro) începând din 2006. Armamentul şi echipamentele militare ce pot fi desfăşurate în teren de Uniunea Europeană reprezintă doar 15% din cele ale SUA, deşi bugetul alocat de forul comunitar pentru cercetare şi achiziţionarea de echipamente militare reprezintă jumătate din cel alocat de Washington în acest domeniu.

Propunerile prezentate miercuri de CE vor fi reluate vineri de preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, în cadrul Conferinţei pentru securitate şi apărare de la Praga.