Un lot de 120 tone de grapefruit infestat cu pesticide a fost confiscat şi distrus de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Nici o cantitate din lotul respectiv nu a ajuns pe piaţă.


Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă „Imazalil” din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi, provenite din Turcia, a câte 20 de tone fiecare.

„Imazalil” este o substanţă activă, cu actiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

În urma controalelor desfăşurate în perioada 26.10.2012 – 16.11.2012 de către echipe mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au fost prelevate şi transmise spre analiză laboratorului DSVSA Bucureşti mai multe probe de fructe, respectiv grapefruit.


Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către Autorităţile Competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state.

„În perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi MADR vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.