Cotidianul economic si-a construit analiza pe baza datelor oferite de numerosi refugiati, fosti membri ai SI, precum si pe dovezi concrete  referitoare la activitatea gruparii.

Potrivit estimarilor FT, volumul total al veniturilor realizate de islamisti in Siria si Irak se ridica la aproximativ 900 de milioane de dolari pe an. Suma care corespunde cu datele agentiei IHS si care, in raportul sau publicat saptamana trecuta, evalua venitul lunal al jihadistilor la 80 de milioane de dolari.

Bugetul Statului Islamic este centralizat, fiind gestionat din Mosul, orasul irakian cu doua milioane de locuitori ocupat de islamisti in iunie anul trecut. Fiecare dintre provinciile controlate de SI dispune de buget propriu, de care raspund guvernatorii numiti de liderul jihadistrilor, Abu al-Bagdadi. Bugetele regionale difera de la un teritoriu la altul.

Financial Times sustine ca din totalul de 900 de milioane, dobandite de SI din impozitele si taxele percepute de la populatie, din confiscari si contrabanda cu petrol, precum si din alte surse, aproape 600 de milioane sunt folosite pentru finantarea formatiunilor armate. Un capitol esential il constituie salariile voluntarilor.

Lunar, strainii care vin sa lupte sub steagul negru al SI primesc, fiecare, intre 600 si 1000 de dolari pe luna, cifre confirmate de estimarile firmei de consultanta Soufan Group, care a calculat, de asemenea, ca armata SI numara in jur de 31.000 de straini.

In plus, fiecare "soldat" beneficiaza suplimentar de 50 de dolari pe luna daca are sotie, la care se mai adauga alti 35 de dolari pentru copil. Luptatorii locali, originari din Siria sau Irak primesc intre 200 si 300 de dolari pe luna, iar cei care sustin SI, dar nu au depus juramantul de credinta, sunt platiti cu 50-150 de dolari pe luna.

Pe de alta parte, o singura operatiune ofensiva de o saptamana poate costa cel putin 1 milion de dolari. Alte 10-15 milioane reprezinta cheltuieli pentru intretinerea aparatului de securitate al SI, format din forte de politie, politie religioasa, serviciu de spionaj, dar si alte servicii care se ocupa de strangerea impozitelor si achitarea amenzilor.