Delian Dobrev, membru al Guvernului centrist condus de Boiko Borisov, este al treilea ministru al Energiei inculpat în acest dosar, după predecesorii săi Rumen Ovcearov, care a detinut respectivul portofoliu între 2005 şi 2007 într-un cabinet format de socialişti, şi Petăr Dimitrov.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi societatea energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Negasind investitori straini, Bulgaria a anulat insa proiectul, in 2012, sub presiunea Bruxellesului şi a Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.
   
Procurorii bulgari susţin că în perioada 2012-2013, când s-a ocupat de ministerul energiei, Dobrev nu a luat măsuri în vederea opririi plăţilor către o companie de consultanţă, angajată în proiectul Belene, ceea ce a provocat companiei NEK pierderi de 4,56 milioane leva (2,48 milioane de dolari). In contextul investigatiei, Dobrev a renunţat la imunitatea parlamentară încă de luna trecută, dar respinge acuatiile si sustine ca este nevinovat.

Un tribunal de arbitraj a decis că Bulgaria trebuie să plătească Atomstroyexport compensaţii de peste 600 milioane de euro în legătură cu acest proiect, despre care analişti şi politicieni afirmă că reflectă corupţia răspândită pe scară largă în această ţară din Balcani, precizeaza agerpres..