Noua instituţie, care va viza miniştri, deputaţi şi primari, face parte dintr-o reformă a codului de procedură penală, menită, conform promotorilor săi, să evite împotmolirea procedurilor în justiţie. În cel mai recent raport din ianuarie, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei 'modificări ale codului de procedură penală şi codului penal, pentru a ameliora cadrul juridic al urmăririlor în justiţie în dosarele de corupţie la nivel înalt şi de forme grave de criminalitate organizată', scrie agerpres.

Crearea unui tribunal specializat a făcut însă obiectul unor critici puternice din partea Uniunii Judecătorilor bulgari, a unor ONG-uri şi a unor mici partide de dreapta, care au invocat 'pericolul' transformării acestuia într-un 'tribunal extraordinar ale cărui verdicte să fie motivate politic'. Criticii mai susţin că înfiinţarea noii instituţii vizează 'să ascundă problema centrală: absenţa investigaţiilor eficace şi a acuzaţiilor susţinute de probe solide'.

Parlamentul urmează să voteze în toamnă la înfiinţarea, la recomandarea Bruxellesului, a unui organ care să centralizeze mijloacele luptei anticorupţie, în prezent dispersate între mai multe instanţe puţin eficiente. Conform raportului Comisiei, 'o nouă instituţie de luptă impotriva corupţiei, eficace şi responsabilă pentru acţiunile sale, va fi un test decisiv pentru determinarea Bulgariei' de a elimina acest flagel'.