Un studiu Transparency International arata ca 76% din bulgari considera ca partidele politice sunt corupte. „Toate partidele sunt la fel, cu exceptia denumirii. Bulgaria este, de fapt, condusa de cercuri economice. Statul apartine mafiei”, spune, spre exemplu, unul dintre manifestanti, Nikolai Staikov, profesor de gimnastica.

Cu toate acestea, premierul Plamen Orecharski, un economist aflat in fruntea guvernului de o luna si jumatate, sustinut in Parlament de Partidul socialist si de partidul minoritatii musulmane turce, refuza sa demisioneze, afirmand ca el „tine cont de interesele tuturor bulgarilor”. Cu scopul crearii de noi locuri de munca, seful executivului a lansat masuri de urgenta pentru sprijinirea celor mai defavorizati si pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii.

Oricum, opinia publica este divizata in privinta guvernului. Astfel, potrivit unui sondaj Gallup, 41% dintre bulgari cred ca executivul trebuie sa demisioneze, in timp ce 40% doresc ramanerea lui la putere. Manifestatiile sunt sustinute de presedintele Rusen Plevneliev, dar si de doua dintre marile state ale Uniunii Europene – Germania si Franta, in opinia carora „o buna guvernanta” a Bulgariei constituie  „o afacere a tuturor europenilor”.

Valul de demonstratii a fost declansat de numirea, la 14 iunie in fruntea Agenitiei de securitate nationala a unui magnat al presei cu o reputatie dubioasa. Printre altele, el este deputat din partea partidului minoritatii turce. Protestele, de o amploare fara precedent, din iarna acestui an, provocate de preturile ridicate la energie electrica, au condus la demisia guvernului conservator condus de Boiko Borisov.

„Daca protestele din iarna au fost generate de grija zilei de maine, actualele demonstratii au o miza morala”, comenteaza politologul Boriana Dimitrova, de la institutul Alpha Research. „In strada au coborat, de aceasta data, tineri din clasa de mijloc. Ei cer schimbari politice, intelegand ca pasivitatea societatii civile va permite oligarhiei sa-si atinga scopurile”, explica analistul. Potrivit Gallup, 39% dintre bulgari vor ca manifestatiile sa continue, in timp ce 43% vor ca ele sa inceteze. Conform aceluiasi studiu, 35% dintre cetatenii Bulgariei cer alegeri anticipate, idee respinsa de 39% dintre participantii la chestionar, pentru ca, spun ei, alegerile nu pot schimba configuratia parlamentului actual.