Pana una alta, este o idee exprimata de cele doua state, prin premierul Boiko Borisov si presedintele Ilham Aliyev. Dar, asa cum se intampla de regula in cazul unor proiecte energetice de asemenea amploare, de la vorbe pana la fapte drumul devine uneori interminabil.

Ani de zile, a spus Borisov la o conferinta de presa cu omologul sau azer, a pompat bani in proiectul Nabucco, iar "propunerea noastra vizeaza un gazoduct orientat integral spre NATO si Europa".

Premierul bulgar a subliniat importanţa Coridorului Sudic de Gaze pentru Bulgaria, proiect în care preşedintele azer a oferit "oportunitatea" autorităţilor de la Sofia pentru ca operatorul Bulgargaz să cumpere o participaţie.

La randul sau, Ilham Aliyev a amintit că Azerbaidjanul detine o poziţie strategică şi dispune de rezerve dovedite de gaze de 2.500 miliarde de metri cubi. "Bulgaria primeşte deja gaze azere şi sperăm ca în viitor să devină ţară de tranzit pentru alte state din UE", a subliniat Aliyev. Potrivit spuselor sale, coridorul Sudic de Gaze reprezinta unul dintre cele mai mare proiecte comune dezvoltate de Azerbaidjan şi Europa.

Proiectul Nabucco ar fi trebuit sa furnizeze Europei 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă care pornea din Turcia până în Austria, traversand Bulgaria, România şi Ungaria. Dupa o serie de revizuiri si ani de negocieri, compania de proiect a renuntat la proiect, esuand in tentativa de a convinge consorţiul Shah Deniz II din Azerbaidjan să furnizeze gaze pe această rută, grupul BP şi ceilalţi parteneri optând pentru o rută cu destinaţie finală Italia.