Potrivit memorandumului de înţelegere, Eustream şi Bulgartransgaz îşi declară sprijinul pentru proiectul Eastring şi sunt de acord să coopereze pentru elaborarea analizelor şi evaluărilor necesare pentru realizarea proiectului.

"Eastring a dobândit statutul de proiect european de interes comun. Finalizarea sa va permite ca gazele naturale furnizate din Europa Occidentală să ajungă în Balcani şi mai departe până în Turcia", a declarat Pavol Kubik.

Acesta a subliniat că Eastring va permite şi furnizarea de gaze în sistem invers din surse dovedite şi alternative amplasate în zona Mării Caspice, precum şi în Orientul Mijlociu în ideea creşterii securităţii energetice în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Eastring prevede construirea unei conducte cu o lungime cuprinsă între 744 de kilometri şi 1.015 kilometri, în funcţie de ruta finală, care ar urma să facă legătura între Slovacia şi Balcani, precum şi actualele gazoducte din Ucraina, Slovacia, Cehia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Gazoductul ar urma să aibă o capacitate de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Costul estimat al proiectului este de 1,3 miliarde de euro şi ar putea deveni operaţional la finele lui 2018, informeaza agerpres.