Decizia finală privind traseul prin care vor fi exportate gazele de la Marea Caspică spre Europa trebuie să fie luată de consorţiul Shah Deniz II înainte de 30 iunie 2013, a anunţat joi ministrul bulgar al economiei şi energiei Delian Dobrev, relateaza Agerpres.


Capitala bulgară a găzduit joi o reuniune a Comitetul proiectului Nabucco. Dobrev şi-a exprimat convingerea că decizia ce urmează a fi luată va fi în favoarea proiectului Nabucco Vest, varianta mai scurtă care porneşte de la frontiera turco-bulgară, traversează Bulgaria, România şi Ungaria ca să ajungă până în Austria.

Acţionarii în proiectul Nabucco (OMV, BOTAS, BEH, Transgaz, RWE, FGSZ) au semnat joi o declaraţie prin care oferă posibilităţi potenţialilor investitori SOCAR, BP, Statoil şi Total (care formează consorţiului Shah-Deniz II) să participe ca acţionari cu o cotă parte de până 50% din compania Nabucco Gas Pipeline International Gmbh. Înainte de a fi luată decizia finală, Comitetul Nabucco se va mai reuni în Ungaria, România şi în Austria, a spus Dobrev.

Premierul bulgar Boiko Borisov s-a angajat ca ţara sa să înceapă lucrările de construcţie la mijlocul anului. El a spus că proiectul are sprijinul complet al Comisiei Europene. În iunie vom începe construirea părţii de 424 kilometri pe teritoriul bulgar. Construcţia va începe cu interconectorul care va lega reţelele de transport de gaze ale Turciei şi Bulgariei, iar până acolo gazele azere vor fi transportate prin conducta TANAP. 'Nu mai trebuie să aşteptăm şi să cheltuim bani pe întâlniri, conferinţe, de mulţi ani se face numai asta, ceea ce a dus la retragerea unor investitori importanţi care au devenit suspicioşi în ceea ce priveşte seriozitatea acestui angajament', a spus Borisov.

La prima reuniune din anul 2013 a Comitetului Nabucco au participat delegaţii guvernamentale din România, Austria, Ungaria, Turcia, reprezentanţi ai investitorilor, ai Comisiei Europene, Direcţia generală Energie, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii, Fondului Monetar Internaţional.

Proiectul Nabucco are drept scop să transporte circa 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale anual de la Marea Caspică spre Europa. Conducta care trebuia iniţial să lege Turcia de Austria via Bulgaria, România şi Ungaria pe o lungime de 3.900 km, a întâmpinat multe probleme, printre care lipsa de potenţiali furnizori de gaze, ceea ce a amânat de mai multe ori începerea construcţiei.