Organizatorii protestelor spun că au de gând să se revolte împotriva capitalului și in favoarea protejarii naturii. Unul dintre protestatari, Sintiya Nedyalkova, citata de publicatia Standard, spune ca isi va dedica întreaga viață pentru impunerea unui moratoriu complet pe explorarea si exploatarea gazelor de șist.

Marți, Agenția pentru Protecția Mediului din România a eliberat permise gigantului american Chevron pentru explorarea gazelor de șist în două blocuri în apropiere de granița cu Bulgaria.

Permisele de explorare a zăcămintelor de gaze de șist utilizând metoda fracturării hidraulice (fracking), au fost acordate pentru blocurile de la Costinesti si Vama Veche (situata chiar la granita cu Bulgaria), potrivit Ministerului Mediului român.

Permisele dau undă verde companiei Chevron sa efectueze explozii controlate, la o adâncime de 10-15 metri pe o suprafata de 1.800 de kilometri pătrați.

Tehnologia fracking reprezinta o problemă spinoasă în multe țări, inclusiv SUA, fiind chiar interzisa in unele state (ex Franta).

Bulgarii care locuiesc in zona de langa granita cu Romania, si-au exprimat temerile in legatura cu ridicarea moratoriului românesc privind exploararea gazelor de sist, sustinand că explorarile si exploatarile din Romania vor afecta zonele bulgare de granița, unde vor distruge solul, vor otrăvi apele, și vor duce la depopularea regiunii.

Parlamentul bulgar a adoptat pe 18 ianuarie 2012 un moratoriu pe perioada nedeterminată privind folosirea tehnologiei fracturării hidraulice. Astfel, Bulgaria a devenit a doua țară din UE care interzice forajul dupa gaze de șist. 

Cu o zi mai devreme, pe 17 ianuarie 2012, guvernul bulgar a anulat autorizația de explorare de gaze de șist acordata Chevron pentru depozitele din nord-estul Bulgariei, invocand insuficientele dovezi privind exploatarea in siguranta prin metoda fracturarii hidraulice.