FNB a fost infiintat la 1 februarie 2008, iar la inceputul acestui an gestiona peste 3.000 de miliarde de ruble (aproximativ 85,7 miliarde dolari). Rolul Fondului, unde ajunge o parte din veniturile realizate din vanzarile de petrol si gaze naturale, este de a sustine sistemul federal de pensii.

"Banii din FNB stau degeaba, iar cu timpul ei se devalorizeaza din cauza inflatiei. Pentru a evita acest lucru, ei trebuie investiti in ceva, pentru a obtine castiguri peste nivelul inflatiei", spune analistul Mihail Koroliuk, de la firma Solid. In opinia lui, proiectele de infrastructura, indiferent de naturala lor, autohtone sau comune, sunt cele mai potrivite, pentru ca sunt comerciale si pe termen lung.

In contextul sanctiunilor impuse Rusiei de Occident dupa anexarea Crimeei si din cauza evenimentelor din Ucraina, sansele de a investi in state dezvoltate s-au redus, practic, la zero. In aceste conditii, solutia ramane China. "Daca partenerii chinezi vor continua sa colaboreze cu noi, banii fondului ar putea fi folositi pentru diferite proiecte", spune, la randul sau, ministrul rus de finante, Anton Siluanov.

Spre exemplu, detaliaza publicatia Gazeta, banii fondului ar putea fi folosit pentru finantarea partiala a constructiei gazoductului Forta Siberiei, menit sa transporte gaze rusesti in China. Sau pentru crearea unei intreprinderi mixte intre Rushidro si compania Power China, conform acordului convenit de cele doua intreprinderi pentru dezvoltarea hidroenergiei in Rusia.

Nu trebuie uitate, de asemenea, proiectele pentru Orientul Indepartat al Rusiei, unde vor lucra impreuna unele dintre filialele Rushidro cu Dongfang Electric si unde valoarea investiilor depaseste 2,2 miliarde de dolari. Sau in lucrarile de reconstructie a magistralelor feroviare Baikal-Amur si Transsib, unde partea chineza poate contribui cu 60% din cheltuieli, restul urmand sa fie acoperit de rusi.