Conform planurilor care ar urma să fie anunţate în următoarele săptămâni, bursele din SUA şi China vor furniza tehnologie, servicii de date şi expertiză către Astana International Exchange, au declarat pentru FT surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Bursa din Shanghai este cea mai mare din China.

Noua Bursă de la Astana, care ar urma să fie lansată în această iarnă, este în centrul eforturilor capitalei Kazahstanului de a crea un hub financiar în Asia Centrală, pentru a atrage bănci internaţionale, traderi, firme de servicii financiare şi juridice. Kazahstan s-a angajat să listeze pe Bursă participaţii în cele mai mari companii de stat, pentru a atrage capital străin, şi a acceptat să permită Centrului financiar internaţional Astana (AIFC) să fie guvernat conform legislaţiei anglo-saxone.

Reprezentanţii AIFC speră că un acord între Nasdaq, Bursa din Shanghai şi operatorul bursier din Astana va încuraja investitorii americani şi chinezi să folosească noua Bursă din Kazahstan şi va îmbunătăţi credibilitatea sa în rândul oamenilor de afaceri. Discuţiile cu Nasdaq şi Bursa din Shanghai privind participaţiile în operatorul bursier din Astana au avut loc în ultimele luni iar un acord ar putea fi semnat luna viitoare, susţin sursele.

Conform unei tranzacţii separate, Nasdaq a semnat un acord în urma căruia va furniza tehnologie pentru tranzacţiile de pe noua Bursă din Kazahstan. Pe lângă cei doi parteneri principali, AIFC va semna acorduri de cooperare cu bursele din Polonia, Rusia, Coreea de Sud şi Arabia Saudită. Asia Centrală nu are o capitală financiară. Cea mai mare Bursă din Kazahstan se află în Almaty, fosta capitală a ţării, dar capitalizarea sa este mult sub nivelul burselor din Europa de Est şi Asia, scrie agerpres.