Consumul de bere nu poate fi învinovăţit în mod direct de obezitatea abdominală, neexistând suficiente dovezi pentru a susţine că un consum moderat şi regulat de bere este responsabil pentru apariţia „burţii”. Aceasta este concluzia prezentată de o recentă cercetare efectuată de Universitatea din Copenhaga şi publicată în luna decembrie 2012 în revista ştiinţifică Nutrition Reviews. 
 
„Unul dintre binecunoscutele mituri legate de bere este cel potrivit căruia berea este vinovată pentru apariţia „burţii de bere”. Cum în domeniul cercetării este însă greu să faci afirmaţii fără a avea o bază ştiinţifică solidă, cercetătorii danezi şi-au asumat o sarcină complexă: să analizeze în mod riguros un număr impresionant de studii în care berea era pe nedrept prezentată drept cauză pentru apariţia burţii. Şi iată că munca lor a dat roade reuşind să demonstreze că acest mit legat de bere nu este susţinut de suficiente argumente ştiinţifice. Veşti bune deci din Danemarca pentru iubitorii berii de la noi din ţară: berea consumată în cantităţi moderate nu conduce la apariţia „burţii de bere”, afirmă Dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
 
Pentru a verifica dacă berea este într-adevăr responsabilă pentru depunerea unui strat de grăsime pe abdomen, cercetătorii danezi au preluat toate studiile ştiinţifice conţinând date privind consumul de bere în relaţie cu greutatea corporală pentru a determina dacă există suficiente dovezi ştiinţifice care să sprijine acest mit. Astfel, au fost examinate 35 de studii observaţionale (cu aproximativ 620.000 de subiecţi) şi 12 studii de intervenţie (experimentale, care au vizat în jur de 500 de subiecţi), făcându-se distincţie între obezitatea generală (greutatea corporală sau IMC - indicele de masă corporală) şi obezitatea abdominală (circumferinţa taliei). 
 
"Ce trebuie să avem însă întotdeauna în vedere este faptul că doar în condiţiile unui consum moderat de bere combinat cu un stil de viaţă sănătos, adică nutriţie echilibrată şi exerciţiu fizic constant -, berea îşi poate face simţite efectele benefice asupra sănătăţii", a adăugat Dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
 
În urma investigaţiilor cercetatorii au identificat diferenţe între bărbaţi şi femei. Studiile referitoare la bărbaţi au arătat că un consum moderat nu are legatură cu dimensiunea abdomenului. În cazul femeilor, concluziile au fost dificil de formulat deoarece consumul de bere la femei este, în general, scăzut.