„Am absolvit facultatea de Drept Babeş Bolyai din Cluj-Napoca în 2000. Imediat după absolvire, m-am angajat ca jurist debutant într-o societate de insolvenţă din regiune. În scurt timp, am devenit acţionar, după ce am creat aproape de la zero procedurile de lucru în acea firmă”, povesteşte Andrei Cionca.


În 2001, a înfiinţat la Cluj-Napoca o filială a societăţii, iar doi ani mai târziu, în 2003, filiala era deja lider pe piaţa insolvenţei. „În 2006, eu şi partenerul meu de la acel moment am decis să mergem pe drumuri separate, aşa că, împreună cu alţi doi asociaţi, am fondat la sfârşitul anului 2006 Casa de Insolvenţă Transilvania. Ne propuseserăm atunci ca obiectiv să fim lider pe piaţa de insolvenţă din Transilvania”, îşi aminteşte Cionca.
La numai şase luni de la înfiinţare, firma câştiga deja cel mai mare proiect de lichidare din România, Tractorul Braşov. La doar două luni distanţă, ceea ce se anunţa o mare provocare fără şanse certe de confirmare se transforma într-un succes, procedura finalizându-se inclusiv cu avizul Comisiei Europene. A fost momentul în care Casa de Insolvenţă Transilvania a devenit dintr-o afacere locală una cu potenţial de dezvoltare naţională.

„Motivat de succesul pe care l-am înregistrat în Ardeal şi încrezător că putem face mai mult de atât, am plecat în 2009 la Bucureşti să cucerim «the big city»”, spune omul de afaceri.

Spre deosebire de alţi antreprenori, în cazul lui Andrei Cionca secretul stătea în crearea unei reputaţii solide în piaţă şi în identificarea soluţiilor cheie pentru rezolvarea problemelor clienţilor, cu toţii aflaţi în situaţii cel puţin delicate. Obţinerea capitalului financiar pentru investiţii nu a fost, aşadar, niciodată o problemă, aşa cum se întâmplă, de altfel, în cele mai multe cazuri, în zona serviciilor. „Investiţia iniţială a fost mică. Practic, aveam nevoie de spaţiu şi de câteva calculatoare. Investiţia cea mare a urmat abia după şi s-a concretizat în aducerea în firmă a celor mai buni specialişti şi formarea lor ori a tinerilor cu potenţial”, spune tânărul antreprenor.

Potenţial mare
Fiind jurist de profesie, ar fi putut să pună bazele unei case de avocatură, însă a fost atras într-un mod aproape inexplicabil de piaţa pe care o conturau insolvenţele.

„Într-un fel, profesia m-a ales pe mine, nu eu pe ea. Am debutat într-o societate de insolvenţă şi am avut oportunitatea de a dezvolta, printre primii, acest domeniu. La momentul respectiv, cred că a contat mult ambiţia, combinată cu voinţa de a reuşi. Iar la baza lor cred că a stat şi un strop de viziune, care m-a ajutat să indic drumul pe care să o luăm”, suţine Andrei Cionca.

Viziunea despre care vorbeşte a fost confirmată în ultimii şase ani de felul în care s-a dezvoltat portofoliul şi în care au evoluat rezultatele financiare ale firmei. În cei şase ani de existenţă, echipa condusă de Cionca a derulat în jur de 650 de proceduri de insolvenţă, a gestionat active de peste 550 de milioane de euro şi o masă credală de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Simultan, a crescut şi echipa, care are acum peste 90 de specialişti, 30 de practicieni în insolvenţă, 12 echipe de lucru şi un board format din trei managing partners.

Viziunea lui Cionca a fost ajutată însă din plin de un factor care pentru alţii a creat adevărate drame. Criza a crescut plaja de potenţiali clienţi, iar lipsa de experienţă a unora de a gestiona perioadele complicate din punct de vedere economic a fost o adevărată mină de aur pentru Cionca şi colegii săi. „Am privit criza ca pe o oportunitate. Nu doar pentru că multe companii aveau să aibă probleme şi să ne crească portofoliul, ci pentru că am realizat că putem lansa şi dezvolta servicii noi.

Companiile s-au confruntat cu situaţii noi, cu dificultăţi cărora nu mai fuseseră nevoite să le facă faţă până atunci. Aşa că noi am venit alături de ei cu analize de preinsolvenţă sau cu măsuri de prevenţie care să îi ajute să evite insolvenţa sau falimentul. Pe de altă parte, e drept că multe companii au intrat în insolvenţă. Însă nu mereu asta a fost în avantajul nostru. Piaţa este în scădere, puterea financiară a companiilor sau a investitorilor s-a diminuat, de aceea procedurile au devenit mult mai complicate. La începutul crizei nu mai puteai vinde active, nu găseai investitori care să preia businessul, piaţa se blocase”, spune fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Acum, la doar 35 de ani, este unul dintre cele mai grele nume de pe piaţa insolvenţelor din România, nivel la care a sperat să ajungă încă din prima zi în care a intrat în acest domeniu. Este o performanţă pe care nu ar fi reuşit să o atingă fără anumite sacrificii, cele mai importante fiind reducerea drastică a timpului acordat familiei şi pasiunilor personale. Sunt însă sacrificii pe care şi le-a asumat de la început şi fără de care ştie că nu ar fi putut ajunge atât de repede în acest punct al carierei sale

CITR ÎN CIFRE:
650 de proceduri de insolvenţă
550 de milioane de euro - gestionate în active
2,5 miliarde de euro - valoarea totală a masei credale gestionate până acum
90 de specialişti - fac parte din echipă

„Într-un fel, profesia m-a ales pe mine, nu eu pe ea. Am debutat într-o societate de insolvenţă şi am avut oportunitatea de a dezvolta, printre primii, acest domeniu”

Andrei Cionca, 35 de ani