Curtea de Apel Craiova a menţinut decizia Tribunalului Olt de condamnare a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care acesta este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, decizia putând fi atacată cu recurs, informeaza Mediafax.

După ce a fost trimis în judecată în urmă cu un an pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi evaziune fiscală în formă continuată, Bercea Mondial a fost condamnat, în 13 martie 2012, de Tribunalul Olt, la doi ani de închisoare cu executare.

Avocaţii săi au făcut imediat apel, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel din Craiova.

Dosarul a suferit şapte amănări, iar în cursul zilei de miercuri magistraţii au decis să îi menţină lui Anghel Sandu sentinţa dată de prima instanţă. Ancheta a stabilit că în perioada 2001 - 2005, Bercea Mondial a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare suma de 50.803.591.400 de lei vechi, în condiţiile în care, între societăţile administrate de acesta şi firmele beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale.

De asemenea, Bercea Mondial este acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost, pentru a îngreuna şi obstrucţiona controlul fiscal, situaţie care a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

În urma controlului făcut de organele fiscale s-a mai stabilit că Bercea Mondial, în calitate de persoană fizică şi persoană juridică, a acordat împrumuturi unor diferite persoane fizice şi juridice de la care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între cinci şi 15%, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarate organelor financiare, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

În faţa judecătorilor, Sandu Anghel a declarat că este nevinovat şi că nu a făcut niciodată tranzacţii fictive.

Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

La sfârşitul lunii februarie, Bercea Mondial a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare, de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul în care era acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes.

Dosarul său privind tentativa de omor se află pe rol tot la Curtea de Apel din Craiova, iar următorul termen în proces va avea loc pe data de 4 decembrie. În prezent, Sandu Anghel este încarcerat la Penitenciarul din Craiova.

Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei, iar în prezent mai sunt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

În februarie 2010, Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanţa.