Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, gigantii industriei apararii dezvolta prototipuri pentru armata americana. Incepand din 2014, US Navy testeaza un laser de 30.000 de wati pe USS Ponce. Lockheed Martin a anuntat ca a pus la punct un laser cu o putere de 60 kW, care va fi montat in saptamanile urmatoare pe un camion al trupelor terestre pentru a fi folosit impotriva mortierelor sau a dronelor de mici dimensiuni.

Acest laser ar putea distruge, practic, o drona de la "aproximativ 500 de metri", ramanand focalizat pe tinta doar cateva secunde, a explicat Jim Murdoch, un responsabil al diviziei navale si aeronautice a companiei Lockheed Martin. Spre deosebire de film, raza laser a acestor arme futuriste nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Degajand foarte multa caldura in punctul de impact, laserul poate strapunge structura unei drone sau poate detona o munitie deja lansata.

Mark Gunzinger, expert al CSBA, un centru de studii specializat in aparare si care isi are sediul la Washington, sustine ca, in trei sau patru ani, poate chiar mai devreme, industria de resort va fi capabila sa produca si sa experimenteze pe teren prototipuri de lasere mult mai puternice, de ordinul a 150 kW, ba chiar mai mult.

Un astfel de laser va fi capabil, spre exemplu, "sa doboare o racheta de croaziera", cu conditia sa o loveasca lateral, in zona ei cea mai vulnerabila, a adaugat analistul. Potrivit spuselor sale, "fortele speciale americane vor sa testeze o astfel de arma in 2019 sau 2020 pe AC-130, un avion militar de sustinere a trupelor la sol".

Gunzinger este convins, de asemenea, ca peste sase sau opt ani, militarii americani vor putea miza pe lasere de peste 300 kW, concepute sa loveasca tinte aflate la distanta de kilometri. Pentagonul analizeaza, de asemenea, posibilitatea montarii de lasere pe drone care evolueaza la altitudini foarte inalte si care pot elimina rachete balistice imediat dupa lansare sau in faza de ascensiune.