Astronautii care se afla pe orbita Pământului si sufera din cauza alimentatiei monotone, au speranță in diversificarea meniului. Tehnologia de imprimare 3D folosita pe scara tot mai larga in diverse domenii, ar putea în curând servi mancare pamanteana chiar si in spatiul cosmic.

NASA a aprobat recent alocarea companiei Systems and Materials Research Corporation (SMRC) a unui grant pentru dezvoltarea unei imprimante 3D care va “printa” noi feluri de mâncare pentru a satisface pe cei mai gurmanzi dintre astronauti.

Potrivit mass-media din SUA, valoarea contractului inițial este de 125.000 de dolari. SMRC opereaza in domeniul proiectarii aerospațiale și de apărare din 1998. Are, de asemenea, o vastă experiență în proiectarea de echipamente pentru imprimarea tridimensională. Anul trecut, spre exemplu, firma a demonstrat printarea unei ciocolate tridimensionale.

Proiectul, aprobat de NASA, seamana cu "replicatorul" de mancare folosit de către eroii din celebrul serial "Star Trek".

În cererea de finanțare depusă de către SMRC este indicata intenția de utilizare a "tehnologiei avansate de imprimare cu jet" pentru a crea un "sistem de alimentatie pentru misiuni pe termen lung dincolo de orbita Pamantului." Dispozitivul va amesteca elemente nutritive, cum ar fi, amidon, proteine și grăsimi, pentru a forma o structură de produs tridimensională și va include chiar si arome alimentare. Potrivit experților NASA, imprimanta va duce la rezolvarea problemelor alimentare de care sufera astronauții în timpul lunilor de misiuni în spațiu.
"Ingredintele alimentare sub forma de praf vor fi stocate în recipiente sterile uscate și introduse direct în imprimantă. In capul de imprimare, toate aceste ingredinete vor fi amestecate cu apă sau ulei în raporturi predeterminate pentru a minimiza resturile și deteriorarea produselor ", se arata in cererea de imprumut nerambursabil.

Primul fel pe care nou imprimanta il va printa va fi  pizza. Aceasta nu are nevoie de tehnologie sofisticată și contine  un număr redus de ingrediente.

Potrivit specialistilor SMRC, tehnologia care va fi testata în spațiu, va găsi foarte repede utilizare larga în condiții terestre. Până la sfârșitul acestui secol, populația lumii ar putea depăși 12 miliarde de persoane, iar metodele tradiționale de gătit nu vor mai face fata nevoilor de alimentatie a oamenilor. Soluția este sa stocam glucidele, proteinele, macro-și microelemente sub formă de pulberi. În absența umezelei, perioada de păstrare a prafurilor alimentare va fi de până la 30 de ani.

Ideea de a folosi imprimarea tridimensională în tehnologiile spațiale și-a exprimat-o anul trecut si renumitul genetician Craig Venter, care a propus crearea unui convertor care sa transforme informațiile biologice în continut digital și a unei imprimante care sa converteaasca această informație într-o moleculă vie.

"Pe masura ce NASA se avanta tot mai departe în spațiu, vom avea nevoie sa aducem îmbunătățiri în sistemele noastre de susținere a vieții, inclusiv in meniul astronautilor din timpul unor misiuni lungi" - au declarat reprezentantii NASA, citati de Financial Times.