In cursul deceniului urmator, NASA spera sa organizeze pe Marte prima colonie umana. Dar supravietuirea pe Planeta Rosie, lipsita de apa lichida si cu un aer irespirabil, implica o pregatire minutioasa. Iata de ce, Agentia spatiala americana a demarat proiectul HI-SEAS (Hawai Space Exploration Analog and Simulation), cu scopul de a testa viabilitatea unei astfel de misiuni.

"Departamentul de exploatare umana si misiuni operationale al NASA a identificat o serie de riscuri", au explicat expertii NASA. Este vorba, printre altele, de penurie alimetara su de apa, defectarea unui aparat vital pentru supravietuirea echipajului, promiscuitate, etc.

Undeva in insulele Hawai, intr-o zona desertica al carei aspect evoca imaginea Planetei Rosii, un echipaj de sase "astronauti", 3 femei si 3 barbati, s-au izolat de restul lumii pentru urmatoarele 365 de zile. Supravegheati de camere de luat vedere si monitorizati in permanenta de expertii NASA, cei sase vor locui intr-un dom alimentat cu energie solara.

Fiecare membru al echipajului va purta diferiti senzori, ale caror date vor fi atent analizate din diferite puncte de vedere. Printre altele, va fi studiata evolutia de coeziune a grupului de-a lungul timpului, modul in care factorii emotionali influenteaza asurpa performantelor echipajului.

Sheyna Gifford, unul dintre participantii la experiment, spune despre echipajul din care face parte ca "sunt sase oameni care vor sa schimbe lumea". Colegul ei, arhitectul Tristan Bassinghtwaighte spera ca "va reusi sa dezvolte capacitatea noastra de a trai intr-un mediu extrem, pe Pamant sau in alte lumi". "Imi doresc sa invat foarte multe lucruri". subliniaza el.

A trai o lunga perioada de timp intr-un spatiu limitat, fara acces la aer liber sau la un minim de intimitate constituie cel mai bun mijloc de declansare a conflictelor.