Cei cinci studenti au studiat datele științifice legate de acest proiect, analizand si calculand resursele de odigen, hrana si tehnologiile de care va dispune preconizata calatorie, care se doreste autosuficienta. Verdictul: primul membru al echipei de voluntari "va deceda prin asfixiere după circa 68 de zile de misiune".

De ce? Pentru ca, afirma cei cinci autori au unui studiu pe aceasta tema, plantele care ar trebui, in principiu, sa reprezinta o sursa de hrana, vor produce prea mult oxigen și nu a fost dezvoltată încă o tehnologie care să echilibreze atmosfera. În plus, voluntarii vor fi nevoiți să înlocuiască echipamentele care se defectează, în cadrul unei misiuni care va costa "în cel mai optimist scenariu" circa 4,5 miliarde de dolari, sumă care va crește odată cu trimiterea altor echipaje în spațiu.

Mars One este un proiect lansat de cofondatorul și PDG-ul companiei, olandezul Bas Lansdorp, care are ca scop trimiterea în 2024 a primei echipe de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, după o călătorie de șapte luni.

Într-o reacție publicata în revista Popular Science, Lansdorp a respins concluzia raportului, susținând că studiul a folosit date incomplete. El a admis totuși că trimiterea la timp a pieselor de schimb care să le înlocuiască pe cele ieșite din funcțiune constituie o problemă. "Au dreptate, cea mai mare provocare a Mars One este păstrarea tuturor echipamentelor în stare de funcționare', spune Lansdorp.

Peste 200.000 de persoane din 140 de țări s-au înscris ca voluntari pentru a face parte din acest proiect față de care mulți sunt sceptici, dar care se bucură de sprijinul laureatului olandez al premiului Nobel pentru Fizică în 1999, Gerard't Hooft.