"Cand am vazut aceasta zona goala am inteles ca am dat peste ceva deosebit de interesant si mare. Am lasat balta toate celelalte proeicte si ne-am concentrat pe studierea respectivui perimetru, situat sub coridorul care duce spre mormantul lui Keops. Suntem convinsi ca el exista. Este prima descoperire de acest gen facuta in interiorul Piramidei incepend din secolul al IX-lea, cand a fost deschis de califul Al-Mamun",  a declarat Mehdi Tayoubi, dela institutul HIP, din Paris.

In fiecare secunda, in straturile superioare ale atmosferei Pamantului se formeaza milioane de miuoni - particule elementare cu o sarcină electrică egală cu a electronului, dar cu o masă mult mai mare si care sunt rezultatul ciocnirii razelor cosmice cu molecule de gaze din aer. Aceste coliziuni imprima miuonilor viteze extraordinar de mari, care patrund, astfel, in adancul planetei.

Potrivit calculelor efectuate de oamenii de stiinta, fiecare metru patrat din suprafata Terrei inghite aproximativ 10.000 de astfel de particule. Arheologii si fizicienii francezi impreuna cu oameni de stiinta japonezi au adaptate telescoapele capabile sa vada "miuonii", pentru depistarea incaperilor secrete, nevazute din monumentele de arhitectura antica.

Asa a fost gasita si camera misterioasa din interiorul Piramidei lui Keops si care, in opinia cercetatorilor, ar putea adaposti osemintele faraonului Khufu.