"Suntem profund ingrijorati si intentionam sa aparam suveranitatea Canadei in Arctica. Pentru noi este o prioritate strategica. In privinta militarizarii care se produce sub ochii nostri, am prefera sa aplanam conflictul, dar este de la sine inteles ca vom apara cu forta suveranitatea noastra", a spus seful diplomatiei canadiene.

Baird nu crede ca a izbucnit un nou razboi rece, dar a subliniat ca tara sa nu recunoaste anexarea Crimeei de catre Rusia si sustine cu tarie "guvernul de la Kiev, caruia Ottawa ii acorda sprijin financiar si mijloace militare neletele".

Anterior, comandantul aviatiei militare ruse, Viktor Bondarev, a anuntat ca trupele sale isi vor spori prezenta in Arctica, desi, a adaugat el, nu exista nici un adversar real in aceasta regiune.

Presa rusa aminteste, in context, ca in decembrie anul trecut, vicepremierul Dmitri Rogozin a afirmat ca pentru batalia pentru Arctica va fi una dintre cele mai serioase, dar ca, deocamdata, ea nu iese din cadrul unei "confruntari virtuale, chiar daca jucatorii sunt de mare calibru".