In opinia oamenilor de stiinta, ca urmare a incalzirii globale, zonele de taiga ar putea deveni o noua casa pentru numeroase specii de animale si plante, dar si pentru oameni. Conform studiului, pe 60-70% din teritoriile reci situate la nord de 49 de grade clima va deveni mai umeda, iar perioada de vedetatie mai lunga, pe fondul incalzirii terestre.

In acelasi timp, in regiunile sudice, clima va fi tot mai fierbinte si mai uscata, ceea ce va conduce la disparitia vegetatie, animalele fiind, in aceste conditii, obligate sa migreze spre nord.

Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii analizand un teritoriu acoperit cu peste 26.000 de copaci din provincia canadiana Quebec. Analiza cercurilor si al trunchiurilor de copaci a demonstrat sensibilitatea lor la schimbarile de temperatura si volumul de precipitatii. In taiga se raspandeste tot mai mult bradul negru (PIcea mariana), una dintre plantele de baza ale ecosistemului local.

El serveste drept loc pentru depunerea oualelor folosit de zeci de specii de pasari migratoare, dar si ca adapost pentru soareci, zibeline si renul nordic. Lemnul aceste copac constituie materie prima pentru industria locala.

Specialistii nu excud posibilitatea ca ecosistemelor sudice sa se adapteze la temperaturi mai ridicate daca incalzirea globala va fi moderata. In ceea ce priveste teritoriile nordice (Canada continentala, nordul Siberiei, Scandinavia si Finlanda), prognozele pentru aceasta parte a lumii, care adaposteste 30% din padurile planetei si aproximativ 20% de carbon organig, fiind ingreunate de incendiile de proportii care au loc aici.