Compania canadiană Gabriel Resources a înregistrat, în trimestrul doi din 2015, pierderi nete de 4,6 milioane de dolari, sau 0,01 dolari pe acţiune, transmite MarketWatch. Nivelul rezervelor de numerar şi echivalentele de numerar se ridicau la 32,1 milioane de dolari, la 30 iunie 2015, a informat compania canadiană.

Compania susţine că, în continuare, caută să ajungă la un acord la nivel înalt cu autorităţile române pentru a soluţiona disputa. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis să-şi protejeze drepturile şi interesele în România, şi în absenţa dorinţei autorităţilor române de a intra în dialog, compania a decis să recurgă la justiţie printr-o cerere de arbitraj şi a angajat firma White & Case LLP pentru a o reprezenta în acest dosar.

'Fără niciun răspuns de la factorii de decizie la nivel înalt la invitaţiile noastre privind un dialog transparent şi deschis în legătură cu viitorul proiectului, compania nu a avut nicio alternativă în afară de a depune o cerere de arbitraj internaţional pentru a-şi proteja drepturile. Ne menţinem angajamentul faţă de proiectul construirii şi operării la un nivel ridicat al minei de la Roşia Montană şi prioritatea noastră este găsirea unei soluţii amiabile', a afirmat marţi preşedintele director general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Gabriel Resources a ameninţat încă din luna septembrie 2013 că va da în judecată Guvernul român şi va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza 'multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii'. Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ intenţionează să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31% şi Gabriel Resources - cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia, mentioneaza agerpres.