La miting participa inclusiv președintele rus Vladimir Puti, dar si președintele Consiliului de Stat al Republicii Crimeea Vladimir Konstantinov, premierul Serghei Aksenov și reprezentantul orașului Sevastopol, Alexey Chaly.

Intre timp, cancelariile occidentale protesteaza.

Astfel, Angela Merkel a afirmat marţi că alipirea Crimeei la Rusia, decisă printr-un acord semnat de preşedintele Vladimir Putin şi conducerea peninsulei, este "contrară dreptului internaţional".

"Integrarea Crimeei în Federaţia Rusă este contrară dreptului internaţional", a subliniat Merkel, într-o conferinţă de presă cu omologul său portughez, Pedro Passos Coelho, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat acordului în vederea anexării peninsulei din sudul Ucrainei la Rusia.

"Aşa-zisul referendum de duminică în vederea alipirii Crimeei este contrar dreptului internaţional, declaraţia de independenţă care a fost recunoscută ieri (luni - n.r.) de preşedintele rus contravine dreptului internaţional", a explicat cancelarul german.

Merkel a subliniat că "organizaţiile internaţionale, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU, OSCE şi Consiliul european" au aceeaşi opinie.

Cu toate acestea, cancelarul german a afirmat că dialogul cu Rusia trebuie să continue. "În paralel cu sancţiunile luate, vom susţine dialogul şi discuţiile", a subliniat Merkel.

Insistând pe "divergenţele de opinie privind Crimeea" cu Rusia, Angela Merkel şi-a exprimat speranţa în legătură cu "evoluţiile pozitive din Ucraina, în special în pregătirea alegerilor" prezidenţiale anticipate din 25 mai.

La randul sau, Barack Obama a invitat liderii statelor din cadrul G7 şi Uniunii Europene (UE) să se reunească săptămâna viitoare la Haga, în cadrul Summitului pentru Securitate Nucleară, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, a anunţat Casa Albă marţi.

"Această reuniune se va concentra asupra situaţiei din Ucraina şi viitoarelor decizii pe care G7 ar putea să le adopte ca răspuns la evoluţia situaţiei şi în susţinerea Ucrainei", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC).

NSC aminteşte că liderii G7 şi-au suspendat pregătirile în vederea unui summit G8 prevăzut la Soci (Rusia), în iunie, pentru a denunţa "încălcarea" suveranităţii Ucrainei de către Moscova.

Francois Hollande cere un "răspuns puternic" din partea UE faţă de anexarea Crimeei

Preşedintele francez Francois Hollande a condamnat marţi anexarea Crimeei de către Rusia şi a cerut adoptarea "unui răspuns european puternic şi coordonat" în această criză.

"Condamna această decizie", a afirmat Hollande, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

"Franţa nu recunoaşte nici rezultatul referendumului organizat în Crimeea la 16 martie, nici alipirea acestei regiuni din Ucraina la Rusia", a adăugat el, cerând "un răspuns european puternic şi coordonat la noua etapă" care tocmai a fost depăşită în această criză.