Topul celor mai puternice 100 femei din lume este elaborat de revista americana Forbes incepand din 2004. Pentru clasamentul mondial, cele 200 de candidate sunt notate de către experţi în funcţie de popularitatea lor, calculata pe baza numărului de link-uri acumulate pe Internet, al apariţiilor la televiziune, menţionărilor în presă etc. De asemenea, se tine cont de succesul şi funcţiile lor, precum şi de nivelul lor de influenţă economică.

Melinda Gates, copreşedinte al Fundaţiei Bill&Melinda Gates şi soţia fondatorului Microsoft, Bill Gates, a fost plasata pe locul al patrulea, fiind urmată de Jill Abramson, redactor-şef al publicaţiei The New York Times. Pozitia a sasea a fost acordata văduvei lui Rajiv Gandhi, Sonia Gandhi, preşedinta partidului Congresul Naţional Indian.

''Prima Doamnă a Americii'', Michelle Obama, se află pe locul al şaptelea, inaintea franţuzoaicei Christine Lagarde, prima femeie care deţine funcţia de director general a Fondului Monetar Internaţional ((FMI). Pe locul al nouălea se plasează Janet Napolitano, prima femeie-ministru al Securităţii Naţionale din SUA, iar pe locul al zecelea - Sheryl Sandberg, directorul executiv al Facebook.

Văduva co-fondatorului şi fost preşedinte al Apple Steve Jobs, Laurence Jobs, care se ocupă cu activităţi caritabile, se află pentru prima dată în clasamentul Forbes 2012, situându-se pe locul al 49-lea, scrie Agerpres in pagina electronica.