Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a declarat, în urma întâlnirii cu premierul Victor Ponta, că nu este adeptul dreptului de veto în discuţiile privind bugetul UE 2014-2020, interesul Autriei fiind obţinerea unui consens, acest lucru fiind transmis şi părţii române, relateaza Mediafax.

"Orişice s-ar întâmpla, nu promovăm un drept de veto, nu asta este ceea ce ne interesează, ci obţinerea unui rezultat bazat pe consens. În această direcţie şi numai în această direcţie ne-am angajat întotdeauna şi acest lucru a fost şi astăzi foarte explicit exprimat", a declarat cancelarul austriac, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti cum priveşte posibilitatea exercitării dreptului de veto în cazul în care nu se ajunge la o concluzie privind bugetul comunitar la viitorul Consiliu European.

Faymann a adăugat că, dacă alte state europene primesc vreun "rabat" la discuţiile privind bugetul, Austria va dori să beneficieze, la rândul ei, de un asemenea rabat. În al doilea rând, a adăugat cancelarul, una dintre priorităţile Austriei este susţinerea fermierilor din zonele de munte, dat fiind specificul geografic al ţării.

Premierul Victor Ponta a apreciat rolul important pe care îl joacă investitorii austrieci în dezvoltarea economică a României şi a arătat că l-a asigurat pe cancelarul Faymann că Guvernul şi Parlamentul vor avea întotodeauna o atitudine pozitivă faţă de investiţiile companiilor austriece.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, dacă premierul Victor Ponta ar fi mers la Consiliul European de săptămâna trecută privind bugetul UE 2014-2020, ar fi avut surpriza să constate că nu ar fi vorbit nimeni cu el deoarece a exprimat de la început un veto hotărât.

Preşedintele a arătat că ţările mari contributoare, inclusiv Franţa şi Germania, au probleme cu recesiunea şi datoria publică aflată la circa 80% din PIB, iar România are numai 35% din PIB, iar în aceste condiţii ar fi o "prostie" din partea României să pună veto dacă ar obţine şi numai un miliard de euro în plus faţă de actualul exerciţiu financiar.