Cercetătorii britanici au descoperit că anticorpii IgNAR, care se găsesc doar în sângele rechinilor, pot fi utilizati pentru a preveni dezvoltarea celulelor canceroase. Cercetatorilor deja le-au fost alocati bani pentru realizarea unor studii suplimentare, care sa fie utilizate ca bază pentru crearea de noi tipuri de medicamente impotriva cancerului de san - una dintre cele mai raspandite forme de cancer din lume.
 
Cercetarea va fi axata pe două molecule HER2 și HER3 case se gasesc pe suprafata celulelor canceroase. La cuplarea acestor doua, celulele maligne primesc un semnal de creștere și diviziune. Moleculele de anticorpi IgNAR nu permit celor doua molecule sa functioneze si sa trimita respectivul semnal.
 
" IgNAR sunt interesante pentru ca ataca țintele, cum ar fi virușii sau paraziții, diferit fata de cum o fac anticorpii din organismul uman - spune autorul studiului, dr. Helen Dooley. Ele pot face acest lucru deoarece au nevoie de o zona de conexiune foarte mica - mult mai mica decât la anticorpii umani" .

S-au găsit niveluri ridicate de HER2 pe suprafata celulelor canceroase ale femeilor care sufera de cancer de san HER2 - pozitiv. Din toate cazurile de boala acestei varietati îi apartin 25% din cazuri. Deși acest tip de cancer poate fi tratat cu medicamente, in ultima vreme HER2 - pozitiv demonstrează o creștere a rezistenței, fapt care pune o serie de probleme medicilor si pacientilor.

Oamenii de stiinta din Scotia subliniaza că s-a făcut primul pas în crearea de noi medicamente impotriva cancerului de san si ca noua directie pare a fi promițătoare.