"Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Uniunea Europeană. Anual pe continent se înregistrează peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale împreună", se arată într-un comunicat al Inspecţiei Muncii.

Datele instituţiei arată că aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului, în România, iar 10% dintre aceste decese sunt legate de cancerul profesional. În acest context, Inspecţia Muncii se alătură demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional şi anunţă că va demara controale la angajatorii din toate judeţele care utilizează substanţe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala. Printre acestea se numără: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea ţiţeiului şi cărbunelui, fibra de sticlă. Totodată, instituţia va efectua şi acţiuni de conştientizare, desfăşurate prin inspectoratele teritoriale de muncă.

Astfel, inspectorii de muncă vor verifica activităţile şi motivele pentru care angajatorii utilizează agenţi cancerigeni, cantităţile din substanţele fabricate sau utilizate care conţin agenţi cancerigeni, numărul lucrătorilor expuşi, măsurile de prevenire luate, tipul echipamentului de protecţie utilizat, natura şi gradul expunerii, cazurile de înlocuire a agenţilor cancerigeni, lista nominală actualizată a lucrătorilor implicaţi în activităţile pentru care rezultatele evaluării de risc evidenţiază un risc pentru sănătatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supuşi, examenele medicale efectuate.

Parlamentul European a solicitat statelor membre înlocuirea substanţelor care provoacă cele mai frecvente boli profesionale şi a cerut inspecţiilor muncii să intensifice iniţiativele de prevenire şi de educare care vizează creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi la procedurile de sănătate şi securitate, scrie agerpres.