Studiul care a ajuns la această concluzie și care arată cât este de importantă aprofundarea rezultatelor statistice brute a fost supervizat de Institutul național american pentru sănătate.

La el au participat circa 40.000 de adulți, din toate categoriile de vârstă, fiind urmăriți pe o durată medie de 17 ani. La intervale regulate, s-au adunat date despre modul lor de viață, printre care și despre consumul de cafea. Au fost inventariate decesele și s-a dovedit că o treime s-au produs din cauze cardiovasculare.

În cadrul studiului s-a stabilit o legătură 'solidă' între riscul de deces prematur și cantitatea medie de cafea consumată zilnic. De la patru cești pe zi, situația se complică. S-ar putea deduce, prin urmare, că este suficientă reducerea dozei pentru a trăi mai mult. O analiză aprofundată arată în schimb că marii consumatori de cafea au tendința — la modul general — să cumuleze factorii de risc clasici, ca fumatul, abuzul de alcool și sedentarismul. După 'neutralizarea' acestor obiceiuri nefaste, legătura dintre mortalitatea prematură și cafea dispare.

Așa încât cine obișnuiește să bea cafea o poate face în continuare, fără excese însă și evitând, pe cât se poate, fumatul și consumul de alcool, încheie passionsante.be.