Nefiind de nimeni obligata sa respecte sanctiunile impuse Rusiei pentru rolul ei in criza ucraineana si tinandu-se departe de toate aceste tensiuni, China va reusi sa-si consolideze pozitia de mare putere pe arena mondiala. O putere echilibrata, care-si vede de treaba, preferand sa nu se amestece in disputa altora. Are ea divergentele ei.

Scenariul evolutiei ulterioare a relatiilor dintre Rusia, nevoita sa caute sprijin politic la Beijing, si China, pe punctul de a deveni stapan pe situatii in conditiile date, este descris de publicatia Forbes.

In opinia expertilor revistei americane, gratie conflictului dintre Moscova si lumea occidentala, China obtine un acces mai larg la energia Rusiei, la resursele ei naturale si la tehnica militara.

In acelasi timp, China va incepe sa joace astfel incat sa transforme Rusia intr-o "provincie strategica stabila" si o baza de resurse naturale. Din motive lesne de inteles, Beijing nu ar dori ca Rusia sa se prabuseasca sub presiunea sanctiunilor occidentale sau sa ajunga o mare putere a lumii.

Statele Unite constientizeaza pericolul dominatiei Chinei in conditiile complexe de crize internationale. Intr-un recent interviu, presedintele Barack Obama a declarat ca Occidentultrebuie sa fie "ferm" cu Beijingul, care incearca sa-si extinda influena in economia mondiala.

Comentand pretentiile tot mai vocale ale Chinei asupra insulelor din Marile Chinei de est si de sud, presa a constatat ca reparticarea fortelor pe scena globala seamana cu situatia existenta inaintea primului Razboi mondial. La un moment dat, publicatia The Atlantic s-a intrebat chiar daca va izbucni sau nu un razboi, daca SUA se vor vedea nevoite sa sara in ajutorul Japoniei, suparata de China.

In ceea ce priveste Ucraina, soarta ei depinde rezultatele bataliei dintre SUA si Rusia, afirma Forbes. Sunt posibile mai multe versiuni: fie Ucraina isi va capata, in sfarsit, unitatea si integritatea, cu sprjinul Statelor Unite si al Uniunii Europene, fie se va destrama, estul tarii luand-o pe alt drum.